Hälsa

Mentalitet

NEURONAL CEROID-LIPOFUSCINOSES ("NCL")

Neuronal ceroid-lipofuscinoses (NCLs) är en klass av ärvda neurologiska störningar som har diagnostiserats i amerikanska bulldoggar och några andra raser. NCL är ärvs nästan alltid som ett autosomalt recessivt drag.   Ett DNA-test är kommersiellt tillgängligt för att identifiera om en hund bär på den genetiska mutation som kan överföras till dess avkomma. Detta test ingår också i många kommersiellt tillgängliga DNA-rasidentifieringstester, inklusive Embark. Wisdom testar för närvarande inte för AB-varianten, NCL10.

Ålder för uppkomsten av kliniska tecken: 0,9 till 3 år
Ålder för dödsfall eller dödshjälp: 3,5 till 5,5 år
Avvikelser som ofta observeras av ägaren:

Mentala förändringar: Fysiska symtom kan tyckas förvärras under tider av stress. Drabbade hundar indikerar inte att de har någon smärta när samordningen minskar.
Förändringar i gång och hållning: Inledningsvis noteras okoordinerad rörelse i baksidan. När sjukdomen fortskrider utvecklar drabbade hundar en bred hållning som börjar bak och så småningom involverar alla fyra benen. Drabbade hundar kan uppvisa muskelryckningar, särskilt när de sover. Hundarna förblir välmusklade genom sjukdomsförloppet.  

ICHTHYOSIS ("ICH")

Iktyos är en hudsjukdom som finns i den amerikanska bulldogen. Tecken på att en valp påverkas av sjukdomen är uppenbara inom de första veckorna efter födseln. Huden verkar "smutsig" och tvättar inte rent, och pälsen får ett skrynkligt utseende. Akta dig för uppfödare som inte vet vad Iktyos är eller försöker passera en hudåkomma i en ung valp som ser ut så här som "normal". Test för detta ingår i många DNA-profiler som erbjuds kommersiellt, inklusive Embark och Wisdom. Även om det inte är en livshotande sjukdom kan det vara obekvämt för hunden och en olägenhet för ägaren på grund av överdriven fällning, klåda och mjällproduktion.  

CANINE HYPERURICOSURIA ("HUU")

Hyperuricosuria (HUU) betyder förhöjda nivåer av urinsyra i urinen. Detta drag predisponerar hundar att bilda stenar i sina blåsor eller ibland njurar. Dessa stenar måste ofta avlägsnas kirurgiskt och kan vara svåra att behandla. HUU ärvs som en enkel autosomal recessiv defekt. HUU kan förekomma i vilken ras som helst men finns oftast i den dalmatiska, bulldog och svarta ryska terriern. Genetisk testning finns tillgänglig för att avgöra om en hund bär det genetiska draget för att vidarebefordra HUU. Hundar som bär två kopior av mutationen kommer att påverkas och vara mottagliga för att utveckla urinblåsa /njurstenar. HUU är inte den enda orsaken till urinblåsstenar hos hundar. Andra faktorer som leversjukdom och kost kan också bidra. En hund som är HUU påverkad behöver inte drabbas av urinblåsa / njursten, men det är mer mottagligt att få det. Wisdom DNA-paneltester för HUU, tillsammans med många andra sjukdomar

ALLERGIER

Allergier har blivit vanligare hos hundar med åren. Det finns många skolor gällande orsaken, från kommersiella dieter (hund brukade äta kött och bordsrester innan torrfodret utvecklades) till övervaccinering (allergier är ett svar på ett överaktivt immunsystem, som kan påverkas av flera onödiga vaccinationer), genetik och vår allmänna miljö. Svagare immunsystem utsätter hunden för möjligheten att ha allergier eller oförmågan att hantera miljömässiga/biologiska angrepp från parasiter och sjukdomar. Allergier kan variera från milda till svåra och kan eller kanske inte svarar på behandlingen. Behandling av allergier kan också vara relativt billig till tusentals kronor under en hunds livstid.

HÖFT & ARMBÅGS DYSPLASI

Alla stora rashundar är mottagliga för höftdysplasi och/eller armbågsdysplasi. Det är därför det är viktigt för en uppfödare att känna igen och testa för strukturella fel som ibland inte märks från yttre utseenden. Dysplasi, även kallad artros, är smärtsamt. En hund med felaktigt utvecklade höfter och/eller armbågar kan utveckla OA i tidig ålder. Kirurgiskt ingrepp är tillgängligt, men är dyrt och inte alltid effektivt. Avelshundar med höfter som har passerat SKK eller PennHip-utvärdering hjälper uppfödare att se till att de vidarebefordrar den bästa genetiken till avkomman till sina hundar. Valpar från föräldrar med bra höfter/armbågar är mycket mindre benägna att ha höft/armbåge störningar.   Kost och motion spelar också en roll för att upprätthålla en hunds ben- och ledhälsa. Att hålla en hund vid en hälsosam vikt med en korrekt kost och växande valpar "långsamt" hjälper till att hålla lederna i god form i många år.

NEMALINE MYELOPATHY ("NM") och
DEGENERATIVE MYELOPATHY ("DM")

Medan båda dessa är mer sällsynta, är de genetiska störningar än vad som kan testas genom Embark eller Wisdom Panel.

 Nemaline Myelopathys kliniska symtom hos den drabbade hunden inkluderar generaliserad muskelsvaghet, träningsintolerans och skakningar som vanligtvis börjar runt 2 månaders ålder. Ägarna rapporterar ofta att deras hund sedan tidig ålder ständigt skakar och är ovillig att träna. Den drabbade hunden har en generaliserad atrofi, och myopatin är relativt icke-progressiv. Muskel undersökning visar en atrofi av livmoderhalscancer och dorsala bröst lem muskler samt hypertrofi av triceps muskler. Serum kreatin kinas verksamhet var milt förhöjda. Jämfört med den friska muskeln, drabbade American Bulldogs visade en markant variabilitet i myofiber storlek och presentera generaliserad atrofi. I de flesta muskler kunde en stavliknande integration kroppar hittas, som inte finns i en hälsosam muskel.

Degenerativ Myelopathy är en ärftlig neurologisk sjukdom som orsakas av en mutation av SOD1 genen som är känd för att bäras av amerikanska bulldoggar. Denna mutation finns i många hundraser, även om det inte är klart för amerikanska bulldoggar om alla hundar som bär två kopior av mutationen kommer att utveckla sjukdomen. Den varierande presentationen mellan raser tyder på att det finns miljömässiga eller andra genetiska faktorer som är ansvariga för att ändra sjukdomsuttryck. Medelåldern för debut för hundar med degenerativ myelopati är ungefär nio år. Sjukdomen påverkar ryggmärgens vita materiavävnad och anses vara hunden som motsvarar amyotrofisk lateral skleros (Lou Gehrigs sjukdom) som finns hos människor. Drabbade hundar förekommer vanligtvis i vuxen ålder med gradvis muskelatrofi och förlust av samordning som vanligtvis börjar i bakbenen på grund av degenerering av nerverna. Tillståndet är vanligtvis inte smärtsamt för hunden, men kommer att utvecklas tills hunden inte längre kan gå. Gång hos hundar som påverkas av degenerativ myelopati kan vara svårt att skilja från gång hos hundar med höftdysplasi, artrit i andra leder i bakbenen eller intervertebral skivsjukdom. Sent i sjukdomsförloppet kan hundar förlora fekal och urinkontinens och frambenen kan påverkas. Drabbade hundar kan helt förlora förmågan att gå 6 månader till 2 år efter symtomens början. Drabbade medelstora till stora rashundar, som den amerikanska bulldogen, kan vara svåra att hantera och ägare väljer ofta dödshjälp när deras hund inte längre kan stödja vikt i bakbenen.

Spindeldiagram över medel för rasen


Nedanstående visar medel för de hundar som gjort MT hos BB-gruppen
För mer information klicka här

De olika egenskaper som testats är:
Tillgänglighet -  Intresse av främmande människor
Jaktkamplust -  Lust att förfölja och intresse av byte
Social kamplust - Lust att kämpa med eller mot någon/något
Temperament - Anpassningsförmåga, nyfikenhet
Skärpa - Förmåga att bli arg
Försvarslust - Förmåga att besvara hotsignaler
Nervkonstitution - Grundstressnivå, koncentrationsförmåga och avreaktion
Hårdhet - Visad social status, förmåga att skapa minnesbilder
Dådkraft - Förmåga att ta sig fram till retningskällan och att övervinna rädsla
Skottfasthet - Reaktion vid skottlossning